BEÁTA VLNKOVÁ

Milovníčka vína, prezidentka Asociácie somelierov SR


Predstavujeme vám prvú dámu somelierstva na Slovensku pani Beátu Vlnkovú, našu odborníčku na víno.


Beáta Vlnková je od roku 2015 prezidentkou Asociácie somelierov Slovenskej republiky, od júla tohto roka generálnym sekretárom Association de la Sommellerie Internationale, ktorá združuje 68 krajín sveta. 


Už viac ako dvadsať rokov je jej život spojený so somelierstvom. Skúsenosti z práce v celosvetovej organizácii sa snaží preniesť na Slovensko. Organizuje somelierske kurzy pre hotelové školy, profesionálne somelierske kurzy a kurzy o víne, pre každého, kto chce nahliadnuť do tohto zaujímavého sveta. Je neúnavnou iniciátorkou majstrovstiev somelierov Slovenska, bola členkou poroty niekoľkých majstrovstiev sveta.


Okrem toho, že je milovníčkou vína je aj vášnivou cestovateľkou. Tieto svoje záľuby rada spája a svoje nadšenie prenáša na svoje okolie. Organizuje cesty do známych i neobjavených vinárskych oblastí, na ktorých sú prvoradé osobné stretnutia s vinármi. Prostredníctvom nich sa nesmierne veľa dozviete o ich krajine, ľuďoch, jedle a víne. Má rada nadhľad, ktorý získava komunikáciou s celým svetom, neúnavným cestovaním a neustálym vyhľadávaním nových informácií. O víne vie nielen zaujímavo rozprávať, ale aj písať.


„Predstavte si, že sedíte na terase vinárstva zaliatej slnkom. Pred vami zopár kalichov dobrého vína a rozprávate sa s vinárom. To víno je oknom do jeho duše a je nesmierne zaujímavé to okno otvárať. V tej chvíli vám napadne, že práve teraz nechcete byť nikde inde.“

 
Keďže pani Vlnková sa netají tým, že jej práca je pre ňu aj záľubou a v kvalite sa vyzná, stala sa jednou z našich odborníčok. Rada vás bude sprevádzať vínnou ponukou v BILLA, prezradí vám viac o zákonitostiach párovania vína s jedlom a zároveň vám bude prinášať rôzne tipy pre výber, či servírovanie vína tak, aby ste si ho čo najviac vychutnali.


Ktoré produkty si u nás v BILLA pani Vlnková kupuje najčastejšie a odporučila by ich aj Vám?


„Najčastejšie chodím nakupovať do Billy na Bajkalskej. Áno, tušíte správne – aj z toho dôvodu že tam je najlepší výber vína. “


„Nedávno som na moje prekvapenie objavila, že tam je Frischengrueber. Môj obľúbený vinár a z Wachau. Musíte ochutnať jeho veltlíny aj rizlingy, ktoré dosahujú svetovú úroveň. Georg  už ako osemročný napísal v slohovej práci, že chce byť vinárom. Od roku 2010 pokračuje vo  viac ako 150 ročnej histórii rodinnej firmy.  Snaží sa čo najviac vyhýbať herbicídom a pesticídom. Jeho vína sú komplexné, vyjadrujúce charakter jednotlivých vinohradov a povahu  svojho autora. Na prvé privoňanie nenápadné, postupne sa však v kalichu rozvinie ich osobitosť, charakter, precízna krištáľová čistota a dlhotrvajúca dochuť. Veltlín určite vyskúšajte s viedenským teľacím rezňom. Ako sa hovorí, čo spolu rástlo to sa k sebe hodí. “


„Ak ste obdivovateľom Rulandského šedého určite nevynechajte ikonickú vinárku z Alto Adige Elenu Walch. Zo slovenských vín veľmi odporúčam Devín z Karpatskej perly. V ich prevedení je slovenský „novošľachtenec“ v najlepších rukách. Z bio vinárstva Natural Víno Domin & Kušický si nenechajte ujsť Pinot blanc. Skvelý sprievodca do gastronómie, keď si neviete rady, aké víno vybrať. “


„Nemôžem vynechať Champagne. Skvelý a široký výber. Ak by ste potrebovali sprievodcu ku sviatočnej degustácii Champagne, hlásim sa. Šumivé vína sú mojim favoritom, obzvlášť z tejto oblasti. “