01.05.2022

Broskyňový ricotta koláč


Dokončené v
90 min
Obtiažnosť

Kategória
  • Dezerty

TIP: Ricottu a vajcia vyberte z chladničky skôr a nechajte ich aspoň hodinu pri izbovej teplote odpočívať. Koláč vďaka tomu získa krémovejšiu textúru.


Ďalšie chutné recepty nájdete na: BILLA ReceptyKulinarium.sk

Prísady

Prísady pre
 
Porcia(ie)

Na cesto:
  • 700 gramov
    syra ricotta
  • 5
    BILLA vajec
  • 100 gramov
    agávového sirupu
  • 30 gramov
    kukuričného škrobu
  • Šťava a kôra z citróna
  • 1 ČL
    vanilkového extraktu
  • Štipka soli
  • 1 ČL
    masla (na vymastenie formy)

Na polevu:
  • 1 kg
    broskýň
  • 300 ml
    vody
  • 3 pláty
    želatíny
  • 55 gramov
    medu
  • 1
    Škoricová tyčinka

Kroky prípravy

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    Rúru predhrejte na 180 °C. 

    Formu s priemerom 24 cm vytrite

    maslom.

  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Vo veľkej mise vymiešajte mixérom ricottu, pridajte agávový sirup a ešte minútku pokračujte v miešaní.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Za neustáleho miešania pridávajte žĺtky po jednom. Potom primiešajte kukuričný škrob, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    V ďalšej miske pridajte do bielkov štipku soli a vyšľahajte ich do tuhého snehu.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Ručne ho pomocou varešky alebo špachtle opatrne zapracujte do zmesi žĺtkov a ricotty.
  6. accessibility.recipes.cookingstep

    Takto pripravené cesto vylejte do vymastenej formy a vložte do vyhriatej rúry.

    Pečte 45 až 55 minút. 

    Upečený koláč nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.

  7. accessibility.recipes.cookingstep

    Pripravte si broskyne a polevu

    Želatínu zalejte vodou a nechajte 5 minút napučať.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Broskyne umyte, rozkrojte na polovice, vyberte kôstky a zalejte ich vodou.
  9. accessibility.recipes.cookingstep

    Pridajte med a škoricu a položte na sporák. 

    Keď voda zovrie, varte ju ešte 3 minúty. 

    Zložte hrniec z plameňa, vyberte škoricu aj broskyne na tanier.

  10. accessibility.recipes.cookingstep

    Pridajte scedenú želatínu a premiešajte tak, aby sa želatína rozpustila. 

    Potom ju nechajte trochu vychladnúť.

  11. accessibility.recipes.cookingstep

    Broskyne ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. 

    Tie poukladajte na koláč a zalejte pripravenou polevou.

  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Koláč uložte do chladničky a nechajte 4 až 5 hodín vychladnúť.