01.05.2022

Broskyňový ricotta koláč


Dokončené v
90 min
Obtiažnosť

Kategória
  • Dezerty

TIP: Ricottu a vajcia vyberte z chladničky skôr a nechajte ich aspoň hodinu pri izbovej teplote odpočívať. Koláč vďaka tomu získa krémovejšiu textúru.


Ďalšie chutné recepty nájdete na: BILLA ReceptyKulinarium.sk

Prísady

Prísady pre
 
Porcia(ie)

Na cesto:
700 gramov
syra ricotta
5
BILLA vajec
100 gramov
agávového sirupu
30 gramov
kukuričného škrobu
Šťava a kôra z citróna
1 ČL
vanilkového extraktu
Štipka soli
1 ČL
masla (na vymastenie formy)

Na polevu:
1 kg
broskýň
300 ml
vody
3 pláty
želatíny
55 gramov
medu
1
Škoricová tyčinka

Kroky prípravy

1

Rúru predhrejte na 180 °C. 

Formu s priemerom 24 cm vytrite

maslom.

2
Vo veľkej mise vymiešajte mixérom ricottu, pridajte agávový sirup a ešte minútku pokračujte v miešaní.
3
Za neustáleho miešania pridávajte žĺtky po jednom. Potom primiešajte kukuričný škrob, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru.
4
V ďalšej miske pridajte do bielkov štipku soli a vyšľahajte ich do tuhého snehu.
5
Ručne ho pomocou varešky alebo špachtle opatrne zapracujte do zmesi žĺtkov a ricotty.
6

Takto pripravené cesto vylejte do vymastenej formy a vložte do vyhriatej rúry.

Pečte 45 až 55 minút. 

Upečený koláč nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.

7

Pripravte si broskyne a polevu

Želatínu zalejte vodou a nechajte 5 minút napučať.
8
Broskyne umyte, rozkrojte na polovice, vyberte kôstky a zalejte ich vodou.
9

Pridajte med a škoricu a položte na sporák. 

Keď voda zovrie, varte ju ešte 3 minúty. 

Zložte hrniec z plameňa, vyberte škoricu aj broskyne na tanier.

10

Pridajte scedenú želatínu a premiešajte tak, aby sa želatína rozpustila. 

Potom ju nechajte trochu vychladnúť.

11

Broskyne ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. 

Tie poukladajte na koláč a zalejte pripravenou polevou.

12
Koláč uložte do chladničky a nechajte 4 až 5 hodín vychladnúť.